Beszámolók

Honti Kati blogja: http://verkepzodom.blogspot.com/


Egy őssejtdonor jelölt jelentkezésének története

2011. október
Én előtte sajnos nem voltam véradó, ezért nekem az első lépés a véradás volt.
Lépései: simán besétáltam az OVSZ-hez (Karolina út 19. H-P: 7-19-ig) és egy ablaknál jelentkeztem véradónak, ahol kaptam vizet, nápolyit és egy kérdőívet. A kérdőív kitöltése (cukorbeteg vagyok-e, drogozok-e...) után szólítottak egy doktor nénihez, aki egy pici szúrással megállapította a vércsoportomat. Onnan pár perccel később már mehettem is a véradó-terembe.
Ott megkeresték a karomon az ereket (nem kellett keresni), majd egy ágy-fotel félébe heveredtem. Enyhén csípő, de egyáltalán nem fájó szúrás után kaptam egy gumilabdát, hogy nyomogassam néhány percig. A tű kihúzását - bár figyeltem - nem vettem észre.
Mivel eléggé alacsony vérnyomással élek, vártam a szédülést, de nem lett semmi bajom. Fölkeltem, meg- és elköszöntem és elmentem kajálni valamit. Pedig enni előtte kell, méghozzá sokat, finomat, és sok-sok folyadékot kell inni, hogy ne legyen túl sűrű a vér. Az eredmény egy hét alatt készül el, tehát egy héttel később mehettem vissza, hogy ekkor már donornak is jelentkezzek.
A vérem rendben (sem AIDS, sem egyebek), tehát kitölthettem az őssejt-donor nyilatkozatot, majd újabb vérvétel következett, de ezúttal csak egy egészen kevéssel is beérték. Ezzel hivatalosan is felkerültem a nemzetközi donorlistára! Az újabban levett vérem alapján elvégezték az úgynevezett HLA tipizálásom (kb. 2 hét): ez alapján dől el, hogy kinél (remélem Katimnál!) jöhetek szóba donorként.
A donorság teljesen anonim. A világon mindenki így jelentkezik, ezért van esélye Katinak is az átültetésre, az életre... Ugyanis 10.000 donorjelöltből csak 1 jöhet szóba. Ez fordítva is igaz: minimális az esélye annak, hogy valaha is szükség lesz rám (de azért miért ne!).
Ha kiderül, hogy valakinek épp az én őssejtjeim felelnek meg, akkor felkeresnek, és a véradáshoz nagyon hasonló módon (nem fáj, már nem fúrják a csontot!!!) kiszűrnek a véremből egy adag őssejtet. Tehát őssejtet a donor(jelölt) csak akkor ad, amikor tutira őrá van szükség!
Hogy segít ez Katin?: egyrészt bármelyikünkről kiderülhet, hogy Ő a megfelelő donor számára, másrészt a nemzetközi donorlista adok-kapok elve alapján.
Tehát most várom, hogy hívjanak, és megmenthessem valaki életét - hozzájárulva Katim megmentéséhez...

Farkas Dániel beszámolója

2011. november
Ha eddig paráztál a véradástól vagy egyéb ok miatt hanyagoltad, elmondom én miért vettem rá magam két évvel ezelőtt és tartottam mg a szokást azóta is. Két nyomós oka van - egy önző és még egy önző. Hőssé válni!

8 megjegyzés:

 1. Én rendszeresen adok vért a munkahelyemen vagy rendezvényeken szervezett alkalmakkor. Még soha nem kérdeztek meg, hogy akarok-e őssejt donor lenni? Miért? Nem lenne logikus a már véradókat tájékoztatni a lehetőségről?

  VálaszTörlés
 2. Egyetértek az előttem szólóval. Aki már odáig eljut, hogy vért adjon az nagy valószínűséggel vállalja az őssejt donorságot is. Ha lesz egyszer egy tájékoztató, azt javaslom legyen elég részletes, hogy az alapján nagyjából döntést lehessen hozni...

  VálaszTörlés
 3. http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/06/15/09/Szegedi_Regionalis_Hirado_2011_junius_15_7_05.aspx

  9 perc 7 másodpercnél én vagyok a véradásról beszélek:)

  VálaszTörlés
 4. 48 éves vagyok, egészséges, fitt, vajon miért nem lehetek donor? Talán épp én vagyok az a tízezerből, aki tudna segíteni és akarna is - ha hagynák...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 45 éves korig lehet donor valaki...

   Törlés
  2. http://www.ovsz.hu/hu/csv/ossejt-donoroknak-szolo-informaciok

   Törlés
 5. Mikor kitöltöd a kérdőívet, van egy kérdés, hogy akarsz-e őssejtdonor lenni. Ennyi. Tehát megvan kérdezve.

  VálaszTörlés