Kedves Érdeklődő!

Honti Kati megkapta az életet mentő őssejtet 2012. január 26-án, egy 22 éves walesi lány a megmentője. A sejtek megtapadtak, Kati szépen gyógyul és erősödik otthon, már kiengedték a kórházból.

Azonban az élet megy tovább, a donornak jelentkezés továbbra is nagyon fontos, hiszen ezzel nem csak Katinak, hanem több transzplantációra váró társának tudtok segíteni. Kati és mindannyiunk kérése, hogy gondoljatok a világban várakozó több ezer betegre, és jelentkezzetek továbbra is! Nektek egy hosszabb vérvétel csupán, nekik az Élet!

A donációval kapcsolatosan számos ismétlődő kérdés merülhet fel, amelyeket ezen a honlapon gyűjtöttünk össze a válaszokkal és a témához kapcsolódó információkkal együtt. Szeretnénk ezzel megkönnyíteni az előzetes tájékozódást, ha valaki donornak szeretne jelentkezni.
Ha nem találtok választ a kérdésetekre sem itt, sem az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) honlapján, a weborvos.hu támogatásával rendelkezésre áll egy e-mail cím weborvos.orvosvalaszol@gmail.com illetve a honlapjukon az Weborvos Orvos válaszol felület.

Leggyakoribb kérdések

Ki jelentkezhet véradónak?
Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt ember. Bővebben az OVSZ honlapján.
Ki jelentkezhet őssejt- illetve csontvelődonornak?
  • Aki egészséges, és egy korábbi véradás kapcsán már megállapították, hogy vére alapján alkalmas lehet donornak
  • Aki 18-45 éves kor között van
  • Aki vállalja, hogy ha ő alkalmasnak bizonyul valaki (bárki) számára, hogy őssejt-adással megmentse az élet, akkor megy, tartja a szavát, és megmenti az - akkorra már csak benne reménykedő - beteg életét!
  • Aki rendelkezik a megfelelő okmányokkal (személyi, TB kártya, lakcímkártya)
A véradáskor felmerülő kizárási okok a legtöbb esetben az őssejtadáskor is érvényesek!
Hogyan lehet őssejtdonornak jelentkezni?
Első lépés a véradás. Aki korábban nem adott vért, el kell menjen véradásra a legközelebbi területi vérellátóhoz, ahol egyúttal donornak is tud jelentkezni. Itt a jelentkezési lap és a nyilatkozat kitöltése után vért vesznek, hogy megállapítsák az donor jelöltről, hogy:
  • egészséges-e
  • milyen típusú a vére, ill. milyen típusú őssejtjei vannak
Amennyiben a donor jelölt megfelel a vizsgálatok alapján a donorság feltételeinek, értesítést kap, hogy menjen el egy következő vérvételre és vizsgálatra. Ezt követően elvégzik a HLA tipizálását (szövettani vizsgálat, melynek eredménye a donorkeresés alapja), és bekerül az csontvelő donor regiszterbe.

Hol tudok őssejtdonornak jelentkezni?
A nyilvános véradó helyeken: Lista

Még több kérdés és válasz...
Ajánljuk továbbá azokat a beszámolókat, amelyek a véradásról és az őssejt donorságra való jelentkezésről szólnak. Amennyiben szeretnéd megosztani tapasztalatodat, élményedet a véradással és az őssejt donációval kapcsolatban, várjuk örömmel írásod.
Célunk, hogy Magyarországon ismert legyen az őssejt donáció, és a véradás mellett sokan regisztráljanak! Összefogással és közös cselekedettel segíthetünk, mert "egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen".

8 megjegyzés:

  1. hátha tud valaki segíteni:

    egy éven belül történt tetoválás akadály ilyen esetben? köszi!

    VálaszTörlés
  2. ja, véletlenül névtelenül küldtem. a kérdés áll. köszi!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok, ügyesek vagytok! Egyre többen leszünk!!

    VálaszTörlés
  4. @ dalmacskacsek: a weborvos.hu-t tudod kérdezni ezen a címen: weborvos.orvosvalaszol@gmail.com

    VálaszTörlés
  5. Fiamnak ma van a 63. napja az őssejtátültetés után, jól van, köszönet mindenkinek aki donornak jelentkezik!

    VálaszTörlés
  6. Arany Kata vagyok, igaz 60 múltam. Nagyon szeretnék segíten, hátha..... Bár nem bízom nagyon, hiszen én is rákból gyógyultam, és vannak kisebb, nagyobb problémáim. Ám szerintem ez nem nagyon befolyásolja azt, hogy egészséges-e vagy jó e Neked a csontvelőm! Próba szerence! Annyi minden történt már meg a világban! Olyan szívesen adnék bármit, amivel segíthetek neked te drága kislány, azért, hogy élj!!!! Olvastam, hogy nem vagy elkeseredve! Dehogynem, dehogynem, de kemények vagyunk, és tartjuk magunkat a végsőkig. Én ugyan 60 éves vagyok, ám szerintem a gondolkodás meghatározója nem a kor. Ez csak egy adat!Pedig látom, hogy egy eleve kizáró adat.Hol írhatok neked, az érzéseimről? amik a rák "elhajtása" alatt éreztem, miket fedeztem föl magamban? mire voltam képes, amiről nem is tudtam, s hogyan nyertem, amit még ma is alig hiszek! Légy jó, és bizakodó! Nagyon de nyagyon izgulok érted, s amit lehet /írj/ nekem, én meg is teszem! Tudom, hogy rengeteg barátod van, s ők segítenek, ám a segítség / nagyon rossz szó/inkább azt írnám barátok maradtak, és veled vannak minden körülmény között,tehát a biztató szó, a beszélgetések, s a jó kedv gyakran látogat. Bízz! Nagyon. Minden rossz gondolatot, -hess, kergess, tudddd, hogy jóra fordul minden, és egy nap, csak egy része lesz az életednek ez az egész megpróbáltatás. Mert az, megpróbálják kipuhatolni, hogy mennyi az erőd!!! Látom a szemeiden, hogy gyarló kísérlet, a te erőd végtelen. Tudom azt is, hogy nem mindig ezt érzed, de az ilyen érzés elmúlik, majd visszajön, aztán megint elmúlik, próbára tesz, egyszóval nehéz. Most nem írok többet, reményvesztett lettem, hisz annyira reméltem, hogy jó leszek donornak. Nem tudom miért, valahogy úgy éreztem. Nagyon segítenék! Ha mégis úgy gondolod, hogy a sok barát között az én levelem is elfér, s van ídőd és kedved is válaszolni, jó lenne ha írnál! Hogy mindent tudjak! Most megyek aludni, egy segíteni akarással kevesebbel, hátha holnapra kitörlödik az a 60 éves határ. Hatalmas erőt kívánva, üdvözletemet köldöm, aranykata

    VálaszTörlés